Det bästa och sämsta med att bo i Spanien

Idag tänkte jag lista dom bästa och sämsta sakerna med att bo i Spanien. Det mesta stämmer säkert överens med att bo i andra länder också så man kan se det här som en för och nackdels lista med att bo utomlands😄 

Jag och min pojkvän flyttade ifrån Sverige den 2 augusti 2017, då flyttade vi först till Playa del ingles som ligger längst ner på Gran Canaria(en Ö i Spanien) där vi bodde i 10 månader. Efter det så flyttade vi till ett ställe i fastlandet som heter Benalmadena som ligger utanför Malaga, där bodde vi bara i 1 månad. Sedan flyttade vi till Valencia nu i slutet av Juni 2018, så just nu bor vi här. Valencia är en stor stad här i fastlandet som är väldigt mysig och trevlig!😇
Men nog nu om vårat eviga flyttande, här har ni listan jag skrivit! Vem vet, kanske får denna lista er att flytta hit till Spanien, eller kanske till och med får den er att stanna hemma i kalla Sverige!😅

Fördelar med att bo i Spanien:
 • Det är sommar året runt(iallafall om du bor på Gran Canaria), men även här på fastlandet är det för det mesta bra väder och varmt, även under vinterhalvåret är det bra väder med sol nästan jämt.
 • Människorna här i Spanien är så mycket trevligare än i Sverige, mer öppna och pratglada på något sätt.
 • Man betalar mycket mindre skatt än i Sverige (vilket kan ses som en nackdel eftersom skatten finns till för en anledning, så jag tycker fortfarande att Sverige är bra där vi skattar mer), ska man leva i Spanien under en viss period bara så visst är det då skönt att få mer pengar i fickan av lönen. Så jag ser den låga skatten i Spanien till min fördel, eftersom att jag inte kommer att vara bosatt här hela livet.
 • Det är billigt att leva här, maten är mycket billigare och går du in i rätt affärer och rätt restauranger så är det mesta billigare här i Spanien. Se bara till att inte gå in på den restaurangen som har den engelska menyn uppslagen på första sidan för då råkar du ut för turist priser. Sök dig till restauranger och shopping center där lokalbefolkningen äter och handlar.
 • Det finns så mycket att se och göra, det är väldigt vackert i Spanien och det finns väldigt många saker att göra, så även om du har planerat att stanna här ett längre tag så kommer det aldrig att ta slut på nya äventyr.
 • Det är perfekt läge att lära sig spanska när man bor i Spanien, spanska är inte bara vackert utan ett väldigt stort språk som jag kan lova er att ni kommer att få nytta av flera gånger i livet. Man lär sig väldigt snabbt när man lever i det och dagligen pratar med folk som inte kan engelska. 

Nackdelar med att bo i Spanien:
 • Man kan inte dricka vattnet ur kranen, utan man måste gå och köpa dunkar på affären och släpa hem dom.
 • Man är så långt borta från vänner och familj, videosamtalen via facebook funkar till en början men efter ett tag så vill du inget hellre än att se dom på riktigt och sitta och prata över en kaffekopp istället för över en skärm.
 • Det är dyrt att flytta, när du ska flytta in i en ny lägenhet i Spanien så betalar du inte bara första månadshyran utan även en deposition som är lika hög som hyran(som betalas tillbaka till dig när du flyttar ut om du inte haft sönder något), men även en mäklaravgift som är samma summa som hyran och den här avgiften får du inte tillbaka. Så om du flyttar mycket mellan olika ställen blir det väldigt dyrt. Kostar en lägenhet 600€ i månaden så måste du alltså betala 1800€ när du flyttar in.
 • Kackerlackor, ja är du rädd för dom helt ofarliga men äckliga krypen så kan det bli jobbigt för dig att gå ut på kvällarna då dom kryper upp ur brunnarna och vandrar på gatan.
 • Papperskopior på ALLT, oavsett vad det är du ska göra här i Spanien, om det är en myndighet du ska ha hjälp från eller ett internet abonnemang du ska teckna så måste du alltid lämna en papperkopia på ditt pass, och på många ställen även kopior på lägenhetskontraktet, kopia på arbetskontrakt osv vilket också gör att handläggningstid för alla saker tar mycket längre tid än i ett mer modernt land som Sverige där allt sker med till exempel bank ID, jag undrar ibland vart dom sparar alla dom här kopiorna som dom tar från exakt alla?
 • Att duscha länge i en varm dusch är bara att glömma, varmvattnet tar slut jättesnabbt, visst kan du ha en större varmvattenberedare men då kommer din elräkning att vara skyhög eftersom att elen i Spanien är dubbelt så dyr som i Sverige nästan så dom flesta lägenheterna har redan en väldigt liten varmvattenberedare.
 Men visst är det väll mer härligt här i Spanien ändå💟