Flytta till Spanien

Som ni vet så har jag bott i Spanien mer än 1år, tänkte skriva lite fakta om vad ni kan tänka på inför en eventuell flytt hit och även tips man behöver om man ska bo och jobba här i Spanien.
Jag flyttade till Gran Canaria först och sedan till Malaga och efter det hit till Valencia, och det kan skilja sig lite från olika platser med olika regler/system hur dom gör saker. Vissa ställen så kan du gå rakt in på polisstationen och ta en nummerlapp medans andra ställen kräver att du måste boka tid innan.

JOBB💪
När jag och min pojkvän bestämde oss för att flytta till Spanien så började jag söka jobb direkt på internet för att se vad som fanns, så jag fick ett jobb innan vi bestämde vilken destination i Spanien det skulle bli.
Vi åkte då ner till Gran Canaria eftersom det var där jag hade fått jobb. Så det med jobb gör man som man vill men jag tycker det är så mycket skönare att veta att man har jobb på det stället man ska bo på innan man åker.

HYRA LÄGENHET👌
Boende däremot måste man söka på plats, även om du använder dig av internet och ringer runt så kommer dom aldrig att hålla en lägenhet åt dig, dom vill att du kommer på visning och visar upp arbetskontrakt(ibland även lönespecar) så att dom vet att du har råd att hyra den, eventuellt att du betalar alla månader du ska hyra i förväg om du har sparat massa pengar och inte tänker jobba.
Mitt favorit program att söka lägenhet med är Idealista, den finns även som app i appstore.
Det gäller att ligga i, man kan inte bara ringa en lägenhet och tro att allt är klart, det är inte klart förens du har kontraktet och nyckeln i handen.
Mitt tips är att ringa runt till alla lägenheter och bestämma träff för visning, dom flesta kan inte engelska så ett plus om du kan spanska. Kan du inte spanska så skulle jag ha skrivit ner namnen på alla "mäklarfirmor" som har lagt ut annonser på lägenheter, sedan ta med mig en tolk och besöka alla kontoren för att höra vad som finns tillgängligt.
Tänk också på att ha sparade pengar innan du åker så du har råd med hotell medans du söker lägenhet. När du flyttar in i en lägenhet så måste du betala första hyran och deposition(samma summa som hyran, återfås när man flyttar ut) och även en mäklaravgift(samma summa som hyran, återfås ej). Om din hyra ligger på till ex 600€/månaden så är det 600x3 du måste betala när du flyttar in, alltså 1800€.

NIE NUMMER👏
Du måste ha ett spanskt personnummer för invandrare(NIE), ska du jobba för ett svenskt företag så brukar dom hjälpa dig med det.
Man måste ha detta för att öppna ett bankkonto, skriva jobbkontrakt, lägenhetskontrakt och även till andra saker du kommer att göra i Spanien.
För att få det måste du gå till polisen(Policia Nacional). Dom pratar bara spanska hos polisen så kan du inte det måste du ta med dig en tolk. Du kommer få fylla i en blankett och sedan får du ett papper som du åker till banken med och betalar, banken stämplar papperet och du åker tillbaka till polisen och visar att du har betalat och då får du ditt NIE nr(det är ett vanligt A4 papper).

RESIDENCIA🙏
Om man ska vara bosatt i Spanien mer än 3 månader så bör man skaffa residencia, dock inget måste då det går bra att leva utan det. Man kan ha arbetskontrakt med vanligt nie nr och man kan hyra lägenhet med vanligt nie nr osv.
Men om du behöver residencia så måste du ha ett lägenhetskontrakt som du går med till Ayuntamiento, där skriver dom in dig i kommunen på den adress du har på kontraktet. Du måste också besöka Seguridad Social för att få ett utdrag som bevis på att du betalar skatt.
Sedan går du till polisen(Policia National) med lägenhetskontrakt, arbetskontrakt, nie nr, pass, papperet från Ayuntamiento att du är inskriven i kommunen och papperet på att du betalar skatt. Då får du också ett papper att fylla i, sen ett papper för att gå till banken och betala precis som du gjorde med nie nr, sedan kommer du tillbaka med bankens stämpel att du betalat och får då residencia kortet i handen(ett grönt litet papperskort).

PAPPERSKOPIOR
Vart du än ska, vad du än ska göra i Spanien där du behöver visa upp pass, kontrakt osv så ta alltid med dig papperskopior på ALLT som du ska visa upp. Dom vill alltid ha kopia att spara även fast du visar orginalet. Vissa ställen gör inga kopior åt dig så då måste du komma tillbaka en annan dag så kopiera allt innan!

Ja det var lite av den viktigaste grund informationen, har du frågor så släng gärna in en kommentar under inlägget här så besvarar jag den så fort jag kan!😇