Ingen pratar om undervikt

Hej! Denna lördag kommer det nog att bli dubbelt så mycket lördags godis för mig, nej jag skojar bara, jag äter nästan aldrig godis. Men däremot kan jag äta väldigt mycket pizza och chips emellanåt. 
Dagens inlägg kommer faktiskt att handla om vikt, mat och hur olika vi tänker på det här med vikt. 

Nu pratar jag inte om extrem undervikt eller undervikt som har med någon sjukdom att göra utan bara allmänt om undervikt, dom som ligger några kilon under normal vikten och har väldigt svårt för att gå upp i vikt.
Jag har alltid varit underviktig, ända sedan jag var liten, jag fick gå på kontroller för att se så att jag följde min viktkurva någorlunda bra osv. När jag flyttade hemmifrån så var jag 16år och då gick jag faktiskt upp lite i vikt, kan ha att göra med att jag bara köpte hem läsk istället för mjölk. Men sedan har jag nog stått ganska stilla med vikten i alla år. Jag har i perioder mått dåligt över att vara så smal, medans många andra sagt till mig: "åh lyckos dig som kan äta vad du vill och ändå inte bli tjock". 
Ja det är klart att det kan vara skönt att inte behöva tänka på vad man äter, men samtidigt så vet nog inte dom flesta om vad vi som är underviktiga tänker egentligen. 
Jag har aldrig haft ätstörningar, jag har aldrig velat vara såhär smal. Jag minns att jag tog extra illa upp i skolan om man tjafsade med någon som liten och dom använde ordet "benrangel" eller något liknande istället för att bara säga ett vanligt dumt ord. Det gjorde liksom extra ont, tror faktiskt att det känns på samma sätt som när ett barn med övervikt kallas för "fetto". Det är verkligen inte okej, inget av dom!

Men till problemet nu, jag äter och äter men ingenting händer. Visst nu har det varit extremt varmt i sommar så då kan man ju faktiskt gå ner lite av att man svettas mer än vanligt, kanske därför jag börjat tänka på det mer nu igen. 
Överallt ser man bara annonser som säger "gå ner 3kg på bara 2 veckor!", om man googlar på att man vill gå upp i vikt eller hur mycket kalorier man bör äta för att inte tappa vikt osv så kommer det fortfarande upp sidor om hur man går ner i vikt. Det är vad alla pratar om, gå ner i vikt. Visst det är abslout inte hälsosamt att vara för överviktig men det är inte hälsosamt att vara underviktig heller.
Ingen pratar om undervikt! Det enda som pratas om lite ibland är ätstörningar, men nu menar jag att ingen pratar om oss som lider av "normal" undervikt. Jag tror verkligen inte att jag är ensam om att vilja lägga på mig några kilon för att se mer välmående ut. Det är inte kul när det börjar bli en glipa i bhn som satt bra tidigare, det är inte kul när man seriöst får ont i rumpan av att sitta på en stol utan en sådan mjuk dyna.
Det finns massvis med hälsorisker när det gäller undervikt, faktiskt mer än vad man kan tro. Men det vanligaste när man är lite underviktig är nog att immunförsvaret är sämre, vilket jag kan relatera till eftersom att jag har varit sjuk i förkylningar och extremt hög feber flera flera gånger per år under hela mitt liv.
Jag vet faktiskt inte varför det inte är någon som pratar om undervikt, jag tror det finns en hel del som har väldigt svårt för att gå upp till normalvikt. Jag är ingen expert inom detta men jag vill lära mig mer för att kunna nå den vikten som jag känner mig bekväm med.
 
Idag blev det iallafall pizza till lunch!😀 Hoppas ni allihopa har haft en grym helg än så länge!💜
 
 
#1 - Alice Lindström

Vilket bra och viktigt inlägg!

Svar: Tack!
Michaela